Za razbohotenje čilijev krivim predvsem poletno vročino in pripravek za gnojenje iz koprive in gabeza namočenih v vodi par dni. Gnojeni so bili trikrat po enkrat na teden. Sledi modna revija, ki se je pred vrtom dogajala 22. julija.
Trinidad Scorpion
Congo Black
Tabasco
Bolivian Rainbow
Mirasol
Kaj lahko rečemo. In julija bo čili vstal in med nami prebival... Zaenkrat so imeli zrele plodove Jalapeno, As, Mirasol in Bolivian Rainbow. Pekočina je bila precejšna, a znosna. Lahko pa se tudi regulira in sicer tako, da ga očistiš pešk in "belega" mesa, potem seveda peče veliko manj.
Za konec še ena gasilska iz vrta.
Uff.....moji so sicer tudi številni a še vsi zeleni - razen Bolivian rainbov, ki je na začetku vijoličen. Imam sonce samo dopoldne, a jih očitno ne moti pri rasti ampak le pri dozorevanju tako da bodo zgleda pozno zafarbali.
OdgovoriIzbrišiSuper letino boš imel....
Moja zgodba je zelo podobna tvoji.
OdgovoriIzbrišiBrez kakršnihkoli predhodnih izkušenj letos prvič gojim karkoli, t.j. čilije. Učim se sproti, predvsem z neta in od prodajalk v štacunah.
Tako kot ti, sem začel s Pipp-ovim začetniškim kompletom. Poleg tega pa sem naknadno, "za vsak slučaj" :-/, dokupil štiri Pippove sadike (Bhut Jolokia, Naga Jolika, Trinidad Butch in Congo Black).
Sadil sem kak mesec za tabo, pri selitvi ven pa so se moji čiliji morali zadovoljiti zgolj z lonci in brez rastlinjaka.
Zaenkrat so mi rodile le manj pekoče sorte (Mirasol, As Chili, Bolivian Rainbow, Jalapeno), bolj pekoči pa še nastavljajo cvetove in prve sadeže. Kupljene sadike pri tem za nekaj tednov prehitevajo tiste, ki so vzgojeni iz semen.
Zanima me, ali so vsi tvoji s prve slike tako rdeči? Pri meni je pordečel zaenkrat le en sam As čili, vsi ostali so še zeleni. Le Bolivijci so vijolični, itak. BTW, kako gredo le-ti naprej? Preko rumene v rdečo ali obratno?
Pa še to... Ali pričakuješ da ti bo tudi Jalapeno pordečel? Na slikah je namreč pogosto kot zrel predstavljen že kot zelen.
Tisti iz slike so moji ja. Sem bil ravno na dopustu in zdej, ko sem nazaj, je prava poplava čilijev. Kar se tiče bolivijcev imaš prav.Jalapeno res pordeči, nabirajo ga ko malo razpoka in je še zelen. Čeprav tudi z rdečimi ni nič narobe. Opažam pa, da so ravno jalapenoti najbolj na udaru škodljivcev (striglce), ki v plod delajo luknje in jga nato od znotraj žrejo. Problem je kar resen cca. polovica je luknjastih. Res veliko praktičnih nasvetov pa dobiš tudi na tem linku: http://rastline.mojforum.si/rastline-about1004.html
Izbriši