sobota, 11. avgust 2012

Čiliji na morju, premierna trgatev in kaj narediti s čiliji

Najprej slikca:


Na morju je lepo s čilijem za pozno kosilo-večerjo. Še boljše pa, ko veš, da se doma rdečijo. In potem se zgodijo prizori na katere čakaš - Congo Black goes brown:


Tihožitje trgatve:


Pa jih obesiš:





Pa jih vložiš in narediš omakce:


Sezona gre not in čilijev je vsak dan več. Shranjevanje čilijev zna biti kar zamudno delo, predvsem pa brskanje za raznimi recepti in izvedbo le teh. Nekaj zanimivih receptov in praktičnih nasvetov se najde na tem slovenskem forumu: http://rastline.mojforum.si/rastline-about7767-0-asc-0.html , še največji problem je, kako uporabiti najbolj pekoče čilije (Trinidad Scorpion, Naga Jolokia, Congo Black). Dotična omakca je bila narejena približno po tem receptu:

"Polna čili omaka"
paradižnik zrežemo na kockice in kuhamo dokler se čisto ne zmehča, vzamemo čilije, strok česna, svež origano,  korenček,  žlico olivnega olja, narežemo, ter damo v električni sekljalnik. Zmes dodamo paradižniku, ki se kuha na ognju, dodamo žlico soli ter žlico sladkorja, ogenj zmanjšamo, da se počasi kuha. Pripavimo steklenice, jih damo v štedilnik na 100 stopinj. Ko je omaka skuhana jo pretočimo v flaše, zapremo in poslušamo za kliki iz pokrovov. 
(recept by rezzonico, povzet iz http://rastline.mojforum.si/rastline-about7767-0-asc-20.html)



4 komentarji:

  1. Čestitam, letina je videti krasna!
    Le nagrizeni jalapenoti res izgledajo malce žalostno. Ampak če potegneš črto, si že zdaj zmagal! Vse kar še pride bo čisti bonus :-)

    Ali nameravaš poskusiti katero od rastlin prezimiti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prezimiti mislim vsako vrsto po eno rastlino, če bo le dovolj prostora. Najbolj se mi gre za Rocoto, ker naj bi bila trajnica in ker letos zaenkrat nima prav veliko plodov in še ti so zelo majhni.

      Izbriši
  2. Znova pozdravljen!

    Počasi prihajam v fazo ko bo treba nekaj narediti tudi z mojo letino -> http://bit.ly/PdSYUO

    Pa me zanima ali si vložil čilije po receptu z rastline.mojforum.si, kjer pravijo da oprane in suhe čilije natlačiš v kozarec ter jih zgolj zaliješ s OHLAJENO mešanico kisa, soli in popra v zrnu.
    Torej brez neposredne toplotne obdelave. Sam se bojim, da se znajo pokvariti.

    Pa omaka? Si jo že poskusil?


    LP


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz uporabljam vročo mešanico, nalijem do vrha kozarca, zaprem in postavim na glavo. Predvsem je fino imeti majhne kozarce, da jih lahko počasi prazniš in te ne skrbi, da bi se pokvarilo. Isto velja tudi za omakce.

      V zadnjem času sem naredil kar nekaj omakc in so fine, ne premočne, a vseeno čutiš pekočino Trinidada, Jolokije in Congota :)

      Izbriši