nedelja, 14. oktober 2012

Rastlinjak, visoka greda ter poslanek: priprava tabasco omake

Vrtna posla se nadaljujejo z žetvijo čilijev in njih pripravo in pa novo, novo, novo postavitvijo rastlinjaka in pripravo zemlje. Rastlinjak je velik 10 kvadratov in za postavitev vzame dva dneva. Pri tem se soočiš z nemškim načrtom in kitajsko izdelavo. Na prvi pogled deluje nekako krhek, zato smo ga ojačali s silikonom (na stičiščih plošč in armature), a ko je zniveliran in pritrjen na vkopane kvadrovce deluje solidno. Sledila je priprava visokih "lazanja" gred v rastlinjaku na sledeči način:

1. izkop cca 40 - 50 cm


2. konjske fige


3. veje


4. zelenje (kar je ostalo od paradajza in fižola)


5. listje


6. zemlja, humus, star uležan gnoj 


rastlinjak


trenutna situacija (zemlja je pokrita s slamo) služi predvsem čilijem v loncih, posejana pa je tudi zimska solata, motovilec, radič, petršilj, drobnjak...


Kot že rečeno še poslanek. Zakaj poslanek, ker sem preveč posolil tabasco omako!!! Ampak kljub temu je dobra in predvsem peče. Za recept se najde veliko variant, vendar vse vsebujejo vsaj tri sestavine tabasco čilije, sol, kis. Recept oz priprava tabasca je šla takole

sestavine: tabasco čiliji (121 kosov), 1 dcl jabolčnega kisa, dve žlici soli (torej ena preveč!)


čilije, kis, sol zmiksamo


pokuhamo


damo v kozarec in menda počakamo 2 tedna, da razvije pravo aromo


Ker med drugim tabasco omako starajo v hrastovih sodih, je fino dodat par kapljic viskija, kar sem seveda pozabil, ampak še je čas. Domači tabasco peče veliko bolj kot kupljen tabasco, je pa hudo dober.

4 komentarji:

  1. Super!
    Še vprašanje: Koliko kaj stane tak greenhouse?

    OdgovoriIzbriši
  2. ta je stal 400 evrov (kupil na bolhi) ni pa ravno kaj posebnega, a za boljšega ni bilo financ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kdaj se pa to precedi? Pred vlaganjem ali po fermentiranju v hladilniku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. se ne preceja! tudi sama sem ga naredila lani in je odličen. Za razliko od kuhanih omak (paradžinik+chili+ostale sestavine) se ne pokvari, ker je kis konzervans. Omake sem se naučila dajati v manjše steklene posodice in zamrzniti. Potem po eno jemljemo iz zmrzovalnika.. običajno, ko delamo tortilje za goste.

      Izbriši